Palubna oprema

Vitla

Antal - manualna vitla

Standardna vitla dostupna su u dvije verzije: crna aluminijska ili kromirana. Nisu samonamatajuća. Dostupne veličine: od 5 do 60. Dostupne su tri serije: s jednom brzinom (direktna), s dvije brzine, ili s dvije reducirane brzine.

XT samonamatajuća vitla za krstarenje dostupna su u dvije verzije: crna aluminijska (AL) ili kromirana (CH). Novi samonamatajući sistem automatski se prilagođava konopima različitih promjera a, u slučaju preopterećenja, automatski otpuštaju konop.

XT R vitla za regatno jedrenje nastala su iz standardne XT serije te im je smanjena težina.

Vitla za klasična plovila (CHC) u cijelosti su kromirana. Kromiraju se s povećanom pažnjom kako bi imala maksimalnu trajnost. Na zahtjev, dostupna su i brončana vitla.

Maxi vitla za plovila duljine veće od 20 metara. Ove modele gotovo uvijek pogoni električni ili hidraulični motor a dostupni su samo u kromiranoj varijanti.

Antal - električna / hidraulična vitla

Električna vitla mogu biti opremljena horizontalnim motorom s pužnim vijkom. Veći modeli mogu biti opremljeni vertikalnim motorom koji koristi visokoučinkoviti hipocikloidni reduktor brzine. Vitlo radi u dvije brzine i kod manualnog i kod električnog pogona. Sva električna vitla su samonamatajuća. Obično se isporučuju s kromiranim bubnjem, ali je moguća isporuka i crnog aluminijskog bubnja ili bubnja od bronce. Sva Antal vitla, od modela XT40 do modela XT70 te modeli maxi W80.3 ST i W90.3ST mogu se opremiti električnim motorom.

Hidraulična vitla obično se isporučuju s kromiranim bubnjem, ali je moguća isporuka i crnog aluminijskog bubnja ili bubnja od bronce. Tlak u sistemu kreće se od 100 bara do 120 bara za veća vitla. Spaja se pomoću cijevi promjera 3/8”. Sva hidraulična vitla su samonamatajuća. Sva Antal vitla, od modela XT44 do modela XT70 te modeli maxi W80.3 ST i W90.3ST mogu se opremiti hidrauličnim motorom.

Harken - manualna vitla

Radial samonamatajuća vitla za glatko i kontrolirano popuštanje pod opterećenjem. Manja vitla koja podnose veće opterećenje, ne zahtijevaju specijalna održavanja i može ih ugraditi jedna osoba. Moguće ih je jednostavno nadograditi na električna ili hidraulična.

Clasična Plain-Top vitla nadopunjuju Radial liniju, ali u manjim veličinama. Nisu samonamatajuća.

Performa Racing vitla su odličan izbor za posade koje ne žele investirati u karbonska vitla ili koje trebaju regatna vitla manjih veličina. Dostupni su samonamatajući, plain top i Quattro modeli.

Kromirana vitla kombinacija su elegantne završne obrade visokog sjaja i pouzdane snage niskog trenja. Dostupna su vitla s 1, 2 ili 3 brzine, samonamatajuća ili plain top, s oblikovanim ili pjeskarenim bubnjem, standardnih ili širih dimenzija.

Vitla od bronce oplemenjuju izgled plovila, dok istovremeno pružaju snagu niskog trenja. Dostupna su vitla s 1, 2 ili 3 brzine, samonamatajuća ili plain top, standardnih ili širih dimenzija.

Regatna vitla od karbona razvijena su za korištenje u najtežim uvjetima i na najkonkurentijim regatama svijeta. Njih odabiru profesionalni i vrhunski jedriličari.

Harken - električna / hidraulična vitla

Električna vitla omogućavaju posadi trimanje jedara svih veličina jednostavnim pritiskom gumba. Moguće je odabrati vitlo s 1, 2 ili 3 brzine, samonamatajuće, s oblikovanim ili pjeskarenim bubnjem, standardnih ili širih dimenzija. Dostupna su 12V ili 24V vitla od aluminija, kroma, bronce, inoxa ili kombinacija aluminij/inox. Svako električno vitlo ugrađuje se s jednom kontrolnom kutijom, jednim prekidačem i dvije analogne sklopke ili digitalnim sustavom s jednom sklopkom. Motori visoke učinkovitosti ostvaruju bolji učinak po jedinici potrošene snage.

Hidraulična vitla omogućavaju posadi trimanje jedara svih veličina jednostavnim pritiskom gumba. Moguće je odabrati vitlo s 2 ili 3 brzine, samonamatajuće, s oblikovanim ili pjeskarenim bubnjem, standardnih ili širih dimenzija. Dostupna su vitla od aluminija, kroma, bronce, inoxa ili kombinacija aluminij/inox. Hidraulična vitla ugrađuju se s dvije analogne sklopke ili digitalnim sustavom s jednom sklopkom.

Lewmar - manualna vitla

EVO® samonamatajuća vitla razvijena su na temelju Lewmar Ocean linije, najpopularnijih vitla koja su ikad proizvedena. Za servis Lewmar EVO® vitla nije potreban nikakav alat. Dostupna su vitla od crne ili sive legure, odnosno od kromirane bronce. Manualna vitla imaju jednu ili dvije brzine, a veličine od 40 do 80 mogu se opremiti električnim ili hidrauličnim motorom.

EVO® Race vitla kombinacija su EVO® arhitekture i potpuno novih vrhunskih komponenti za uglađeni i regatni izgled.

EVO® Sport vitla najpogodnija su za jedrilice koje zahtijevaju konstantno trimanje i gdje je težina bitna. EVO® Sport vitla mogu se montirati i na jarbol, a dostupna su u veličinama od 6 do 40.

EVO® Speed Ring vitla nude sve karakteristike EVO® linije uz dodatak dva promjera bubnja. Veći promjer koristi se za brza dizanja jedara ili brze okrete niz vjetar, dok se manji promjer koristi za fino trimanje, čime se ukida potreba za dodatnim vitlima.

EVO® Race+™ vitla nude bitne uštede na težini u odnosu na standardna EVO® vitla.

Ocean samonamatajuća vitla su najpopularnija vitla ikad proizvedena. Njihov izgled još uvijek privlači proizvođače plovila koji traže klasičan izgled ili vlasnike koji žele zamijeniti postojeća vitla. Za servis Lewmar Ocean vitla nije potreban nikakav alat. Dostupna su i s bubnjem od bronce. Dostupna su u veličinama od 16 do 65, a od veličine 40 na više moguće ih je nadograditi u električna.

Lewmar - električna / hidraulična vitla

EVO® električna vitla rade na dodir gumba. Neovisno o tome da li kupujete novo električno vitlo ili nadograđujete postojeće, EVO® električna vitla omogućavaju poboljšanu kontrolu jedra. Odlikuje ih tihi rad i jednostavna ugradnja. Moguća su dva nivoa kontrole: E serija ili ELS serija. ELS serija isključuje struju kada vitlo dosegne limit radnog opterećenja (WLL). Struja se ponovno uključuje kada opterećenje padne ispod limita. ELS opcija dostupna je za veličine od 40 do 80.

REVO™ Backwinding vitla – jednostavnim pritiskom gumba moguće je popuštati ili zatezati jedra. Umetanjem ručice, vitlo se automatski prebacuje u manualni rad s dvije brzine. Dostupna su u pet veličina (40, 45, 50, 55, 65). Moguća je direktna nadogradnja s ručnog na električno vitlo iste veličine. Jednostavno korištenje pomoću dva gumba, jedan za namotavanje konopa i drugi za odmotavanje.

Hidraulična vitla pogodna su za plovila preko 15m (50ft). Pružaju odličan odnos cijene i učinka, lagana su i jednostavno se prebacuju u manualni rad. Odlikuje ih tihi rad i jednostavna ugradnja. Dostupna su u klasičnoj Ocean varijanti ili u modernijoj EVO® varijanti.

Pontos

Trimmer vitla odlikuje prednost nižeg prijenosa koji smanjuje opterećenje dok podižete glavno jedro ili otvarate Genou pod jakim vjetrom. Automatsko vitlo s 4 brzine za dvostruko više snage. Više brzina znači manji napor korisniku, bez dodatnih gumba ili kompliciranih radnji, jednostavnom promjenom smjera okretanja ručice vitla. Dodatna snaga uključuje se čim se na bubnju osjeti opterećenje. Nestaje potreba za nadogradnjom na električno vitlo. Sva vitla su samonamatajuća. Dostupne su tri veličine (40, 46, 52). Izrađena su od anodiziranog aluminija crne boje i komponenti otpornih na koroziju. Dimenzije odgovaraju većini standardnih vitla. Jednostavna su za održavanje.

Grinder vitla omogućavaju da se prilikom letanja otpusti jedna škota i zategne druga brže nego što bi to dvije osobe napravile sa standardnim vitlom s dvije brzine. U prvoj brzini, vitlo namota preko 60 cm konopa. Za više snage, promijenite smjer okretanja ručice. Ponovite dva puta i svakim ponavljanjem dobit ćete više snage. Mehanička prednost dodatnih brzina omogućava namatanje konopa 6 puta brže nego sa vitlom s dvije brzine. Grinder 40 teži tek nešto više od 4,5 kg. Sva vitla su samonamatajuća. Dostupna su u tri veličine (40, 46, 52). Izrađena su od anodiziranog aluminija crne boje i komponenti otpornih na koroziju. Dimenzije odgovaraju većini standardnih vitla. Jednostavna su za održavanje.

Compact vitlo kombinira najbolje od ostalih Pontos modela – snagu i brzinu. U prvoj brzini, vitlo namotava konop dvostruko brže od standardnog vitla s dvije brzine. Jednostavnom promjenom smjera okretanja ručice uključuje se druga brzina, u kojoj vitlo ima snagu kao standardno vitlo veličine 45. Vitlo veličine 28 sa snagom vitla veličine 45! Compact vitlo je lagano (težine manje od 3,6 kg), ima mali promjer i radno opterećenje od 850 kg, što odgovara radnom opterećenju standardnog vitla veličine 40. Moguće je koristiti konope istih promjera kao i na vitlu veličine 40. Izrađena su od komponenti otpornih na koroziju.

Ovlašteni servisni centar

Dio smo mreže članova unutar BSI grupe sa statusom Ovlaštenog servisnog centra

Kao servisni centar slijedimo BSI-jeve preporuke i smjernicete smo u potpunosti podržani od strane tvornice jer koristimo samo materijale koje je isporučio ili odobrio BSI kada radimo popravke za nove ili prethodno isporučene BSI projekte. Time se osigurava potpuna vidljivost i povijest svih materijala ugrađenih u paketu opreme.