Palubna Oprema

Koloturnici

Antal

Mini snatch koloturnici su vrlo lagani, a u potpunosti su izrađeni od smole visoke čvrstoće otporne na UV zrake. Može ih se učvrstiti pomoću konopa ili škopca.

OPF linija – novost iz Antala, “One Piece Frame” koloturnik s kućištem iz jednog komada, bez perna ili vijka, lagane je i čvrste konstrukcije.

Looper linija su ultra lagani OPF koloturnici koji koriste omču od Dyneeme za brzo, jednostavno i sigurno pričvršćivanje.

Sistemi glavnog jedra dostupni su u dvije velične:

  • Veličina 60 za jedrilice do 36 stopa, konope promjera do 10 mm i radnog opterećenja do 800 kg
  • Veličina 75 za jedrilice do 40 stopa, konope promjera do 12 mm i radnog opterećenja do 1000 kg

XXL Koloturnici – matice i vijci zamijenjeni su upuštenim vijcima i pernima, čime se bitno smanjila težina i opasnost od dijelova koji ispadaju. Glavni ležaj napravljen je od kompozitnih vlakana visoke čvrstoće impregniranih tvarima s mogućnošću samopodmazivanja.

Classic serija tradicionalnog dizajna, razvijena je posebno za plovila tradicionalnog izgleda.

Mini koloturnici od inoxa nude izrazito visoka radna opterećenja (koloturnik 34x6 = 400 kg, koloturnik 40x8 = 500 kg) unatoč činjenici da su lagani i kompaktni.

Koloturnici za podigačE, dizajnirani za bazu jarbola, drže podigače čim je moguće bliže palubi.

Hollow pin / OPF hollow pin palubni koloturnici – koloture se okreću oko šupljeg perna kroz čiju sredinu prolazi konop. Na ovaj način, konop je bliže palubi a bočno opterećenje na koloturnik je smanjeno.

Koloturnici za jarbol – okvir od crnog anodiziranog aluminija s podloškama kao zaštitom protiv korozije.

Skretnice konopa – dostupne su u grupama od 2 do 6 kolotura u tri promjera: 40, 50 i 60 mm.

Tulip serija – koloture sa specijalnim oblikom utora koji dozvoljava konopu kut od 40°.

Mainsail koloturnici

  • Koloturnici krata pričvršćeni su za zadnji porub glavnog jedra tkanim trakama, čime se smanjuju točke opterećenja na jedru prilikom kraćenja. Otvor u sredini koloturnika može se koristiti za učvršćivanje jedra na bum prilikom kraćenja.
  • Koloturnici stražnjeg roglja prate oblik glavnog jedra kako bi se povećala iskoristiva površina jedra.

Dynablock – nova linija koloturnika s pomičnim bočnim stranicama izrađenim od smole i omčom od Dyneeme. Omča je presvučena košuljicom od poliestera radi dodatne zaštite.

Snatch koloturnici – bočne stranice okreću se oko osovine koloture omogućavajući otvaranje koloturnika za lakše provlačenje konopa. Sigurnosni perno koji se uključuje automatski prilikom zatvaranja, sprečava nekontrolirano otvaranje koloturnika.

Snatch looper, koloturnik s malom koloturom i omčom od Dyneeme pogodan je za visoka opterećenja, a posebno je razvijen za 2:1 sisteme podigača.

Low friction prsteni su jednostavni, lagani i optporni te ne zahtijevaju nikakvo posebno održavanje. Zahvaljujući poliranoj površini, trenje je svedeno na minimum.

Harken

16 mm koloturnik je Harkenov najmanji koloturnik. Pogodan je za tanke konope na malim jedrilicama, a radno opterećenje koloturnika iznosi 113 kg.

Mikro koloturnici niskog trenja, kompaktni su i lagani. Idealni su za upotrebu na daskama za jedrenje, manjim jedrilicama te konopima s malim opterećenjem na jedrilicama svih veličina.

T2 Soft-attach carbo koloturnici dostupni su u veličinama od 18 do 57 mm. Nemaju metalnih zakovica niti škopaca, što ih čini najlakšim koloturnicima s mekim prihvatom koje je Harken ikada proizveo. Svi T2 koloturnici imaju omču ili upletku kroz sredinu koloturnika, čime se smanjuje bočno opterećenje, a istovremeno služi i kao dodatna sigurnost.

T2 Soft-attach ratchamatic carbo koloturnici najnoviji su proizvod Harken T2 linije s minimumom pokretnih dijelova u zupčastom mehanizmu. Opterećenje na omči automatski uključuje zupčasti mehanizam. Konopi koji nisu pod opterećenjem slobodno klize kroz koloturnik.

Koloturnici visoke čvrstoće za sajle koriste se za podigače izrađene od sajli i konope pod visokim opterećenjem na plovilima svih veličina.

Hexaratchet midrange classic koloturnici čvrsto drže konop, ali i omogućavaju jedriličarima brzo trimanje i potpunu kontrolu. Pomoću sklopke na bočnoj stranici moguće je uključiti ili isključiti zupčasti mehanizam.

Black magic air koloturnici čvrsti su i lagani s odličnim odnosom snage i težine. Jednostavni su za čišćenje i održavanje. Sačinjeni su od malog broja dijelova, a ležajeve nije moguće izgubiti. Za razliku od koloturnika koji su uhvaćeni zakovicama, ovi koloturnici jednostavno se rastavljaju pomoću samo jednog imbus ključa.

Cruising esp koloturnici jednostavnog dizajna i konstrukcije dostupni su u aluminijskoj ili inox izvedbi.

Megayacht koloturnici savršeni su za jedriličare orijentirane na performanse jer podnose izrazito visoka opterećenja.

Inox koloturnici upotpunjuju ljepotu linija tradicionalnih jedrilica. Bočne stranice ispolirane su do visokog sjaja radi trajnosti i samog izgleda. Mogu podnijeti izrazito visoka opterećenja.

TTR2 Air koloturnici lagani su i čvrsti. Valjci od titana podnose visoka opterećenja dok bočni potporni ležajevi iz kompozitnih materijala preuzimaju bočna opterećenja kako bi se smanjila potreba za održavanjem. Omča je provučena kroz sredinu koloturnika i dodatno zašivena kako bi se povećala stabilnost koloturnika te spriječilo njegovo izvrtanje.

Klasični drveni koloturnici objedinjuju toplu privlačnost klasičnog izgleda s čvrstim, izdržljivim Harkenovim sistemima ležajeva niskog trenja. Kućište koloturnika izrađeno je od ručno odabranog brijesta koji je otporan na isušivanje i pucanje. Sjajni premaz štiti drvo od vanjskih utjecaja i daje mu bogati sjaj. Koloture su izrađene od crnog anodiziranog aluminija ili bronce visoke čvrstoće i otpornih na koroziju, što ih čini idealnima za današnje konope i vitla visoke čvrstoće.

Footblocks koloturnici koriste se za usmjeravanje konopa na palubi. Koloturnici sa stoperom trenutno blokiraju konop.

MAstbase halyard lead koloturnici mogu se grupirati na maloj površini oko baze jarbola. Također su dostupni u „teardrop“ (suza) ili „over-the-top“ varijanti.

Runner koloturnici koriste se za patarace. Navlake za air runner® koloturnike su navlake podstavljene pjenom koje se jednostavno navuku na Air Runner® koloturnike kako bi se zaštitili koloturnici, paluba i posada.

Flip-flop koloturnici niskog i laganog profila, drže konop blizu palube i mogu se koristiti za razne namjene. Stoper omogućava privremeno blokiranje konopa kako bi se oslobodilo vitlo.

Through-deck koloturnici koriste se za vođenje konopa kroz palubu ili kroz pregrade na offshore jedrilicama.

Snatch koloturnici nude se u standardnoj i „high-load“ konfiguraciji, a koriste se na offshore jedrilicama svih veličina. Standardni koloturnici imaju koloture s ležajevima niskog trenja te jedinstvene sisteme za otvaranje koji omogućavaju korištenje pomoću jedne ruke. Konopi se jednostavno umeću u koloturnik bez potrebe za provlačenjem. High-load koloturnici jednostavno se pričvršćuju gdje god je potrebno. ULC tehnologija osigurava da se koloture glatko i efikasno okreću čak i pod visokim opterećenjem. Omča nosi primarno opterećenje koloturnika, a lagane trake od Velcra® drže koloturnik zatvorenim kada su bočne stranice poravnate.

Skretnice konopa koriste se za vođenje više konopa prema krmi na stopere ili vitla.

Wichard

Control koloturnici idealni su za upotrebu kod ručnih opterećenja. Karakterizira ih mala težina, visoka nosivost te iznimna snaga i izdržljivost. Zbog otvorenog dizajna, jednostavno se ispiru od soli.

Synchro koloturnici smanjuju trenje te povećavaju učinkovitost čak do 40% u odnosu na proizvode konkurencije. Omogućavaju jednostavniji i lakši prijenos sile s palube na jedro uz istovremeno smanjenje habanja konopa. Jednostavnim prebacivanjem sklopke, pretvaraju se iz okretnih u fiksne koloturnike. Mogu se blokirati za korištenje pod kutom od 90˚ ili ravno, ili se mogu ostaviti otključani da se slobodno okreću. Kada su blokirani, omogućen im je nagib do 30˚.

HTX koloturnici izrađeni su od materijala visoke kvalitete kako bi pružili povećanu pouzdanost. Idealni su za sisteme koji su pod visokim opterećenjem i zahtijevaju česta podešavanja, a kod kojih se koriste konopi novijih tehnologija i smanjenih promjera. HTX koloturnici učinkovitiji su od konkurencije koja koristi slične materijale zbog strojno obrađenog ležaja osovine. Učinkovitost im se povećava pri opterećenju većem od 450 kg jer se koloture od acetala same podmazuju.

Racing koloturnici proizvedeni su od najboljih materijala pa nude izvanredan odnos čvrstoće i težine. Bitne karakteristike: osovina s mogućnošću blokade, visoko učinkovit centralni ležaj, kuglični ležajevi od Delrina, koloturnici tipa violina sa zupčastim mehanizmom imaju koloture od legure i upuštene poluge.

High load racing koloturnici proizvedeni su od vrhunskih materijala i nude odličan omjer snage i težine. Bitne karakteristike: osovina s mogućnošću blokade, visoko učinkoviti valjkasti ležajevi, kuglični ležajevi od Delrina, strojno obrađeni otvori u bočnim stranicama radi lakšeg ispiranja ležajeva.

High load racing runner koloturnici – koloture se okreću oko impregniranog kompozitnog ležaja s dodatkom dvostranih aksijalnih ležajeva za slobodno okretanje prilikom niskog početnog opterećenja. Također dostupni i od Titanija. Prekidna čvrstoća im je 2,5 veća od radnog opterećenja.

Snatch koloturnici idealni su za upotrebu sa spinnakerom, a karakterizira ih škopac s brzim otvaranjem i glatke bočne stranice od sintetičke gume. Na mjestima gdje je koloturnik uhvaćen na način da nije omogućeno njegovo slobodno okretanje, potrebno je koristiti koloturnik sa škopcem. Dizajnirani su za korištenje s konopima na jedrilicama.

Pivoting lead koloturnici niskog profila predstavljaju rješenje za skretanje podigača ili drugih konopa prema stoperima i žabicama. Omogućavaju razne kuteve dolaska konopa, a konopi prolaze kroz centar osovine kako bi ostali čim bliže palubi.

Wichard

MX koloturnici – dostupni sa standardnim pernom ili onim koje se otvara pomoću imbus ključa. Koriste se kod visokih opterećenja. Zahvaljujući vezici, perno ne može ispasti prilikom otvaranja, korištenja ili zatvaranja.

Plain bearing koloturnici - podnose visoka opterećenja, a njihov dizajn odgovara većini modernih plovila. Idealni su za statične operacije (peta jarbola, vang, vrh jarbola,…).

Ball bearing koloturnici - dizajnom odgovaraju estetici većine modernih jedrilica. Inovativnog dizajna s dva lateralna niza kugličnih ležajeva. Glatki rad kod niskih opterećenja i brze akcije. Pod visokim opterećenjem, koloture se slobodno okreću. Idealni kod dinamičnih akcija (škota i klizač glavnog jedra, škote spinnakera ili genoe, backstay,...).

Roller koloturnici – opsežan raspon koloturnika prikladnih za sve moderne konope. Zamjenjivi prihvati za višestruke mogućnosti korištenja. Dizajnirani da budu jednostavni za korištenje, pouzdani i dugotrajni. Idealni kod velikih opterećenja (sistem škote glavnog jedra, peta jarbola, itd.).

Roller koloturnici – posebno dizajnirani za velike jahte i regatne jedrilice. Iznimnog radnog opterećenja i prekidne čvrstoće zahvaljujući HR škopcu i kugličnim ležajevima od Torlona. Dostupne veličine kolotura: 65-240.

Ratchet koloturnici – zupčasti mehanizam aktivira se ili deaktivira jednostavnim pritiskom gumba. Dostupno u nekoliko verzija.

Snatch koloturnici – dostupni u nekoliko verzija. Montirani na palubno hvatište ili rubnu lajsnu, iznimno su korisni za prihvat konopa koji je već provučen. Bočne stranice od elastomera čine ih otpornim na udarce i ogrebotine. Svaki je opremljen mušketonom, čime je omogućeno njihovo nesmetano pomicanje u željenu poziciju. Izrađen od kovanog HR inoxa, sistem za zatvaranje je vrlo čvrst, a otvara se jednostavnim povlačenjem centralnog perna.

Inox koloturnici – opsežan raspon koloturnika za raznoliku upotrebu. Lagani, pouzdani i odličnih performansi. Širok izbor prihvata. Idealni za male klase i sportske katamarane.

Skretnice konopa - koloture s kugličnim ležajevima od Delrina. Dostupne skretnice s 2, 3 ili 4 koloture. Mogu se slagati jedna na drugu radi uštede na prostoru. Odlično pristaju uz moderni dizajn plovila.

FRX prsteni - učinkoviti, lagani i pouzdani. Velike čvrstoće, mogu se koristiti kod velikih opterećenja. Dizajnirani kako bi konopi glatko klizili uz minimalno trošenje te dugog vijeka trajanja zbog dobre anodizacije (50 mikrona).

Ovlašteni servisni centar

Dio smo mreže članova unutar BSI grupe sa statusom Ovlaštenog servisnog centra

Kao servisni centar slijedimo BSI-jeve preporuke i smjernicete smo u potpunosti podržani od strane tvornice jer koristimo samo materijale koje je isporučio ili odobrio BSI kada radimo popravke za nove ili prethodno isporučene BSI projekte. Time se osigurava potpuna vidljivost i povijest svih materijala ugrađenih u paketu opreme.